Zaterdag 15 september 2018 was World Cleanup Day. Romy de Man heeft hier met een aantal collega-raadsleden enthousiast aan meegedaan, door van Winkelcentrum In de Bogaard tot aan het Wilhelminapark vuil op te ruimen langs de straat. Het raadslid van Onafhankelijk Rijswijk kijkt terug op een leuke en zeer productieve middag. Romy: “Het resultaat was twee flinke vuilnisbakken vol! Vooral langs de fietspaden en de berm bij de Beatrixlaan was het erg vuil. Naast “standaard vuil” als lege blikjes en pakjes sigaretten hebben we de gekste dingen gevonden: van volle luiers tot de binnenband van een fiets. Van vloermatten uit auto’s tot spanbanden. We zijn wel geschrokken van de hoeveelheid troep die mensen op straat gooien. Je weet het ergens wel, maar we werden nu met ons neus op de feiten gedrukt. We hebben gelukkig ook veel gelachen met elkaar en het was een gezellige middag.”

Romy geeft aan dat de reacties van de mensen erg positief waren. “We kregen een hoop complimenten en leuke reacties van de mensen die we tegenkwamen. Een leuk voorbeeld is een vrouw die voorbijliep en tegen het kleine meisje dat bij haar liep zei, dat wij het goede voorbeeld gaven en dat het belangrijk is om de straten schoon te houden. Geweldig dat we deze boodschap aan zo’n jong iemand over konden dragen!”

Het raadslid van Onafhankelijk Rijswijk is zich bewust van het grote effect van veel kleine bijdrages én van haar voorbeeldrol als publieke persoon: “Het schoonhouden van de straten is belangrijk voor onze leefomgeving. Als we daar allemaal bewuster mee omgaan, scheelt dat al zoveel. Dus gooi dat lege blikje niet zomaar op straat of houd dat papiertje op zak totdat je een prullenbak tegenkomt. Door het goede voorbeeld te geven kunnen we andere inspireren om hetzelfde te doen!”