Onafhankelijk Rijswijk wil dat sportverenigingen in Rijswijk blijven floreren. Sporten is niet alleen heel gezond, maar ook een moment van ontspanning en sociale ontmoetingen. Het brengt mensen dichter bij elkaar. Daarom zetten wij ons voor 200% in om sporten voor iedereen betaalbaar en bereikbaar te maken. Wij vinden dat de gemeente verenigingen daarbij moet helpen.

Sporten blijft betaalbaar door slim om te gaan met geld. Eén van die slimme oplossingen is het Clubhuis van de Toekomst. Door clubhuizen multifunctioneel te gebruiken zijn ze niet langer een kostenpost, maar kunnen ze er zelfs voor zorgen dat sporten goedkoper wordt. Denk daarbij aan verhuur aan andere verenigingen, éénpitters (bv. personal trainers), maatschappelijke instellingen etc. zodat het clubhuis geld oplevert. Bovendien worden clubhuizen op deze manier een centrale ontmoetingsplaats voor nog meer mensen, met alle voordelen die daarbij komen kijken. De kwijtschelding van onroerende zaakbelasting (OZB) voor Rijswijkse sportclubs met een clubhuis in Rijswijk maakt dat clubhuizen een kleinere last worden voor verenigingen. Zo kunnen lidmaatschapsgelden lager blijven. Op die manier profiteren Rijswijkers direct van deze maatregelen.

Een goede bereikbaarheid van sportfaciliteiten is belangrijk om het sporten te stimuleren. Een sporthal of -veld moet goed en veilig bereikbaar zijn voor iedereen. Tegelijkertijd moeten we rekening houden met de impact van een sporthal ((parkeer)drukte, rumoer etc.) op de omgeving. Slimme locaties (zoals het sportpark Hoekpolder) hebben voldoende ruimte voor parkeergelegenheid, zijn goed te bereiken vanuit heel Rijswijk en liggen dusdanig ver van dichte bebouwing dat ze niet voor overlast zorgen.

Na de treurige afloop van de gebeurtenissen rondom voetbalclub Haaglandia, zijn we als Onafhankelijk Rijswijk erg blij dat de gemeente ons advies om een structureel sportoverleg in te richten, heeft overgenomen, en de eerste stappen heeft genomen om beter met de sportverenigingen in contact te blijven. Zo kunnen (financiële) problemen in een vroeg stadium worden aangepakt en zorgen we met elkaar voor de juiste beslissingen. We willen in de komende jaren die aanpak verder uitbouwen. Zo laten we verenigingen niet vallen, en blijft sporten betaalbaar en bereikbaar voor iedereen!