Onafhankelijk Rijswijk wil van de hondenbelasting af. 147 Nederlandse gemeenten gingen Rijswijk al voor. Als reden noemt de partij de belasting een gemeentelijke melkkoe, waarvan de opbrengsten niet worden gebruikt voor het opruimen van hondenpoep. Ook vindt de partij deze vorm van belasting onzinnig, omdat immers ook geen belasting over het bezit van katten en paarden wordt geheven. Alleen GroenLinks en CDA houden vast aan de viervoetertax.

Naast een relatief kleine belasting op de Rijswijkse (belasting)inkomsten van totaal 90 miljoen euro, is hondenbelasting ook nog eens een inefficiënte belasting. Om het te innen worden zo’n €11.000 euro aan kosten gemaakt. In totaal levert het €119.000 euro op voor de Rijswijkse schatkist. En wat krijgt Rijswijk daarvoor terug? Schonere stoepen en bermen? Meer voorzieningen om honden uit te laten, waar mensen zonder hond daar geen last van hebben? Meer prullenbakken en poepzakjes? Handhaving? Niets van dit alles: het geld gaat naar de algemene middelen.

Steeds meer vergelijkbare en grote gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Delft schaften in de afgelopen jaren de hondenbelasting af. In totaal zijn al 147 gemeenten gestopt met het heffen van hondenbelasting. De reden? Hondenbelasting is eigenlijk gewoon een gemeentelijke melkkoe, want het geld gaat niet naar het opruimen van hondenpoep maar naar de algemene middelen. Het is ook een onzinnige belasting. Er wordt immers ook geen belasting over het bezit van katten en paarden geheven.

Onafhankelijk Rijswijk staat hierin niet alleen. Vrijwel alle partijen in de gemeenteraad, met uitzondering van GroenLinks en het CDA, zijn het met de partij eens (blijkens de resultaten van de Stemwijzer). Onafhankelijk Rijswijk zal daarom vandaag een voorstel inbrengen in de gemeenteraad voor afschaffing van de viervoetertax. Het ligt voor de hand dat deze belasting na 2018 verdwijnt.