Het oude stadhuis - Onafhankelijk Rijswijk

Afgelopen dinsdag werd er in de Rijswijkse gemeenteraad gestemd over het voorstel om een start te maken met de renovatie van het oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan. Dat plan werd goedgekeurd met 26 stemmen (waarvan 1 onder protest) vóór en 3 stemmen tegen. De tegenstemmen kwamen van Yvonne Hagenaars (PvdA) en beide raadsleden van Onafhankelijk Rijswijk. We vinden het daarom zinvol om u ook goed uit te leggen waarom wij tegen dit plan hebben gestemd. We hebben daarom de belangrijkste argumenten voor u op een rij gezet:

  • Renovatie van het oude stadhuis kost in eerste aanleg 65 miljoen. Dat is nog zonder de tegenvallers die (vrijwel zeker, zo leert de ervaring) gaan komen. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gemeente Westland, neemt Rijswijk alle risico’s van uitloop, kostenverhoging en wijzigende rentestanden voor eigen rekening. En over de omvang van die risico’s weten we niets. He-le-maal niets. Daar is geen onderzoek naar gedaan.
  • Voor de realisatie wordt circa de helft (30 miljoen) van dit bedrag aan de algemene reserves onttrokken. Deze reserves zijn het ‘lichaamsvet’ van onze gemeente. Ook de tegenvallers komen hier dus terecht. Dat betekent onmiddelijk(!) dat er minder geld beschikbaar is voor zaken als sport, zorg, cultuur, onderwijs, afvalverwerking etcetera.
  • De verhuurder van het huidige pand Hoogvoorde heeft al enkele maanden geleden aangeboden om in gesprek te gaan over de huurprijs. Hij is door de wethouder Van der Meij (Gemeentebelangen Rijswijk) niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Maar als we de cijfers erbij pakken die door deze verhuurder zijn aangeboden en die nog altijd verder uitonderhandeld kunnen worden, zien we dat er hele andere verhoudingen ontstaan dan nu becijferd wordt in de plannen van het college. Dit is extra kwalijk, omdat de gemeente dit wél als alternatief afweegt in haar keuze voor renovatie.
  • Het hele verhaal gaat over emotie en over het inlossen van verkiezingsbeloften. Over Hoogvoorde als sfeerloze trouwlocatie. Over trouwjurken die klem komen in de draaideur. Tranentrekkende retoriek van het niveau kleuterklas. Waarom zou je hier willen trouwen, als je tegenwoordig overal kunt trouwen? Er zijn werkelijk prachtige locaties te vinden in Rijswijk! Huis Te Werve, Herberg Vlietzigt, noem maar op.
  • Over 40 tot 50 jaar (2 generaties) zit de dan zittende gemeenteraad met hetzelfde probleem als nu: een gebouw wat niet meer voldoet aan de bouwvoorschriften, wat niet beschikt over voldoende parkeerplaatsen, waar dan nog steeds(!) asbest in verwerkt is etc.

Neemt u het van ons aan: ook wij hebben goede herinneringen liggen in dit oude pand. Wij zijn zeker niet pertinent tegen renovatie, maar we zijn al sinds 2013 van mening dat de gemeente dat niet zélf moet doen, en al helemaal niet zelf alle risico’s moet dragen. Dat zij dat wel doet, en zich ook nog eens niet op de hoogte laat stellen over de omvang van deze risico’s, valt met alle emotie en nostalgie niet goed te praten. Dat dit miljoenen-voorstel in het vierde kwartaal onder het motto van “het inlossen van een verkiezingsbelofte” in noodtempo door de raad wordt gedrukt, vinden wij gewoonweg niet verantwoord. Uiteindelijk betaalt u, de inwoner van Rijswijk, de rekening voor deze nostalgie.