Nicki de Haaij is de nieuwe lijsttrekker van Onafhankelijk Rijswijk. Dat hebben bestuur en fractie tijdens de algemene ledenvergadering op 6 juli bekend gemaakt. Met de komst van De Haaij start een nieuwe periode voor de partij: sinds de oprichting van de partij in 1985 was Dick Jense lijsttrekker bij alle gemeenteraadsverkiezingen tot en met 2014.

De Haaij: “vlak voor de verkiezingen in 2014 zag het er weinig rooskleurig uit voor Onafhankelijk Rijswijk. De partij had fors te leiden onder versnippering, populisme en enkele pittige dossiers. Wat ik in de jaren daarna juist zo sterk vond aan de partij, is dat Dijkhuizen en Jense, ondanks de forse teruggang in zetels, een inhoudelijk zeer sterke en alerte indruk bleven maken. Het pragmatische, zakelijke en vooral eerlijke van de partij spreekt mij altijd erg aan. Hier word steeds het échte verhaal verteld. Eigenschappen die ik mijn vorige partij (VVD) steeds vaker zag inruilen voor college-belangen.”

Het bestuur van de vereniging Onafhankelijk Rijswijk benadrukt te hebben gewacht met het maken van een nieuw partijprogramma, tot de komst van een nieuwe lijsttrekker en tot de werving van nieuwe leden goed op gang gekomen was. “Het heeft geen zin om met alléén de zittende raadsleden aan de slag te gaan met een verkiezingsprogramma,” aldus Dick Jense junior (voorzitter). “Dat had een typisch gevalletje ‘oude wijn in nieuwe zakken’ geworden. Terwijl een van de belangrijke veranderingen die dit bestuur wil realiseren juist is, dat de partij een ander gezicht krijgt, en daarmee een identificeerbaar andere koers vaart. Vanaf vandaag is die nieuwe koers ingezet.”

De Haaij: “De komende tijd zullen we veel mensen spreken. We hebben inmiddels een enthousiaste groep nieuwe mensen verzameld, en die kern van actievelingen breidt zich nog steeds uit. Met elkaar gaan we praten over de bijdrage die wij in Rijswijk kunnen leveren, over onze meerwaarde in het politieke spectrum. Het is mijn streven om kort na de zomervakantie duidelijk te maken waar Onafhankelijk Rijswijk wat ons betreft naartoe gaat. Maar één ding staat voor mij persoonlijk vast: de kernwaarden ‘pragmatisch, eerlijk en betrouwbaar’ blijven daarbij bovenaan staan,” aldus De Haaij. Jense jr. stemt daar graag mee in, en vult aan: “daarbij kunnen we bouwen op een onnoemelijk en niet te overschatten hoeveelheid kennis, ervaring en contacten van de zittende raadsleden Dijkhuizen en Jense sr. Hun gezamenlijke bestuurlijke ervaring telt op tot zo’n 60 jaar, daarnaast zijn zij allebei wethouder geweest namens de partij. Met elkaar smeden we het oude in het nieuwe: oude waarden en partij-identiteit gaan niet verloren, en nieuwe inzichten zorgen voor een nieuwe koers.”