Koetshuis Sion - Onafhankelijk Rijswijk

Deze week werden wij benaderd door een betrokken Rijswijker. Hij vroeg zich af of het enige resterende ‘erfgoed’ van Sion, het koetshuis, wellicht gerestaureerd kon worden. Wij vonden dit een uitermate interessante vraag, en legden deze voor aan dhr. J. Brugman, directeur gebiedsontwikkeling bij de gemeente Rijswijk. Daaruit kwam het volgende naar voren.

“Het pand is in privé-eigendom. Dat betekent (helaas, red.) dat de gemeente geen enkele zeggenschap heeft over het pand of de toestand daarvan. Daarnaast is het pand geen Rijksmonument, noch een gemeentelijk monument. Voor die status is het pand zelf (ondanks z’n mogelijke emotionele waarde) ook veel te ‘karig’.”

De gemeente deelt de mening dat het pand er op dit moment zeer slecht aan toe is. Zij gaan binnenkort met de eigenaar in gesprek over de toekomst van hun eigendommen op de zgn. ‘kloosterlocatie’. Onafhankelijk Rijswijk kan niet beloven dat wij vanuit de gemeentelijke organisatie nog iets vernemen, maar het staat iedereen vrij om in de loop van dit jaar nog eens bij de gemeente te informeren!